Alla artiklar Funktionsmedicin Kost & Nutrition

Hur man går över till antiinflammatorisk kost

Att minska inflammation i kroppen betyder vanligtvis bara till syvende och sist en sak – man bör ändra kosten. Det är det bästa sättet för att mildra problemet och, om möjligt, stoppa det.

Det fina med det dock är att det är enkelt; jag listar här de viktigaste punkterna och matvarorna som du bör ha i åtanke. Men enkelt behöver emellertid inte automatiskt betyda lätt – så mitt råd är att ta en eller ett par punkter eller livsmedel och att byta ut dessa steg för steg.

De flesta på s.k.standarddiet, ‘vanlig mat’, äter inflammatorisk mat, och detta utgör därmed merparten av mångas dagliga matintag. Det är därför en stor orsak till att fetma är så utbredd och fler och fler människor har övervikt än tidigare. Vår kost och mycket av matens innehåll idag är så ruggig och egentligen så ‘onaturlig’ att den gör oss sjuka.

Om du lider av inflammation, undvik de livsmedel som ger upphov till inflammation… och ät hellre enligt antiinflammationslistan istället. Om du kan göra detta med disciplin och beslutsamhet tar du kontroll över din hälsa och ger din kropp en stor chans att återställas till ett inflammationsfritt tillstånd.

Livsmedel att undvika:

Raffinerat socker / raffinerade kolhydrater

Undvik socker så mycket du kan. Minska ditt intag och slutligen uteslut det helt. Byt till naturliga sockeralternativ som exempelvis honung och naturlig lönnsirap.

Artificiella sötningsmedel

Undvik till varje pris. Dessa hjälper dig inte hälsomässigt och leder indirekt till insulinkänslighet och fetma.

Transfetter

Finns i skräpmat, bullar, kakor etc. Dessa livsmedel orsakar inflammation genom att höja de dåliga kolesterolnivåerna.

Mejeriprodukter

Du kan vara laktosintolerant utan att ens veta det. Det bästa är att undvika mjölk- och mejeriprodukter när du har inflammation.

Hydrogenerade/härdade fetter och matoljor

Dessa är de kommersiellt sålda oljorna som du ser i mataffärens hyllor. De ser rena, gyllene och fräscha ut. Ändå är de mycket inflammatoriska och ger din kropp en obalans i förhållandet mellan omega 3 och omega 6-fettsyror.

Processat kött

Korvar, nötkött och köttkonserver bör helst undvikas. Även konsumtion av färskt kött (rött kött) bör minskas tills din inflammation går ner. De flesta kött har kemikalier och andra hormoner som kan påverka din inflammation. Så att avstå och ‘vila’ från kött i några veckor kommer att göra dig gott.

Mat att äta:

Fet fisk

Fisk som lax, tonfisk och sardiner är utmärkta källor till omega 3-fettsyror. Om du inte gillar fiskens lukt eller smak kan du alltid köpa fiskoljetillskott från en hälsobutik.

Vatten

Drick mycket vatten för att hålla dina vätskenivåer i balans, det hjälper dig dessutom att lättare spola gifter ur kroppen. Många av oss är ständigt i ett tillstånd av uttorkning. Vänta inte tills du är törstig innan du dricker. Sikta på 8 glas vatten om dagen.

Tomater / frukter / bladgrönsaker

De flesta frukter och grönsaker är utmärkta. Tomater är särskilt effektiva vid behandling av inflammation eftersom de är alkaliska. Andra alkaliska livsmedel är: citron, grapefrukt och avokado. Medan citroner är sura till sin natur, blir de alkaliska i kroppen när du konsumerar dem. Verkligen fantastiskt och mycket fördelaktigt.

Fiberrika grönsaker

Fibergrönsaker som broccoli, blomkål, sparris, brysselkål, vitkål etc. är bra fiberkällor. Det finns många fler grönsaker som är rika på fiber, men det viktiga är att du äter rikligt av dem eftersom de bekämpar inflammation. Fullkorn är också bra.

Det här är bara några av de livsmedel du helst bör äta vid en antiinflammatorisk kost. Gör ditt bästa för att ta reda på vilka andra livsmedel som hjälper dig att bekämpa inflammation och introducera dem en och en i din kost. Detta kommer i sin tur att hjälpa din kropp att komma mer i balans.

Bild: Pixabay

Läs också...