Alla artiklar Samhälle

Regeringen: “Vi tittar på långsiktig strategi gällande mäns våld mot kvinnor”

Regeringen berättar att man nu tar steg för att öka skyddet för våldsutsatta kvinnor genom att ge dem rätt till målsägandebiträde genom hela rättsprocessen. – Detta åtgärdspaket är en del av regeringens svar på den ökade trenden av våld mot kvinnor, vilket betecknas som ett av samhällets största misslyckanden, enligt justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Under senaste årets gång har ytterligare kvinnor blivit offer för våldsbrott i Sverige, och i många fall är det män som står dem nära som misstänkts för dessa brott. Gunnar Strömmer kommenterade den dystra utvecklingen under en presskonferens idag på fredagen och uttryckte regeringens beslutsamhet att agera. På presskonferensen medverkade också jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

Regeringen strävar nu efter att stärka rätten för våldsutsatta kvinnor att få målsägandebiträde genom hela rättsprocessen, vilket inkluderar instanser som hovrätten och Högsta domstolen. Justitieministern meddelar att en bredare utredning snart kommer att initieras för att granska möjligheten till att utvidga rätten till målsägandebiträde, särskilt för brott relaterade till våld och sexualbrott mot kvinnor.

– Regeringen planerar också att gå igenom lagstiftningen avseende boendeprocessen, en viktig del i kampen mot ekonomiskt eftervåld, säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg.
För att skydda utsatta kvinnor och underlätta för dem att stanna kvar i sina hem och överta hyreskontraktet, vill regeringen stärka det hyresrättsliga skyddet.
Brandberg betonar vikten av att skydda och stödja utsatta kvinnor samtidigt som man straffar förövarna och förebygger framtida brott. Hon jämför bekämpningen av våld mot kvinnor med kampen mot organiserad brottslighet och betonar att båda måste mötas med lika kraftfulla åtgärder.

Som en del av det långsiktiga arbetet kommer regeringen under det kommande året att samla organisationer, civilsamhället och myndigheter för att utveckla en övergripande strategi för brottsbekämpning. Detta initiativ syftar till att skapa en samordnad och effektiv insats för att bekämpa våldet mot kvinnor och säkerställa deras trygghet och välbefinnande.

Jag anser att den här problematiken kräver kraftfulla åtgärder. En kvinna som mördas i sitt eget hem måste betyda lika mycket och generera samma mängd av politiska resurser och åtgärder som det görs när en man skjuts på öppen gata. Myndigheter och kommuner måste börja samarbeta bättre och effektivare och också vara mer intresserade av att se hur och var saker går fel, varför så många kvinnor faller mellan stolarna, och hur detta ska förbättras.
Och mitt i allt detta måste också ett fokus ligga på förövarna – de ska hållas ansvariga för sina brott, och myndigheter, polisen och kommuner måste få till krafttag gällande detta för att vi verkligen ska kunna se en förändring gällande mäns våld mot kvinnor.
Vi måste prata om detta och ge det mer uppmärksamhet – det är så många kvinnor i dagens Sverige som lever i rädsla, skräck eller under hot, och att öppet diskutera de här frågorna skulle vara en signal till dessa kvinnor att vi ser er, vi bryr oss.

Lena, HelhetsBalans.se

VARNINGSTECKEN FÖR VÅLD I NÄRA RELATIONER

Personen beter sig annorlunda när partnern är med.
Behöver hela tiden berätta vem hon är med.
Har ständigt koll på telefonen eller att partnern ringer överdrivet ofta.Måste alltid passa tider.
Drar sig undan från familj och vänner.
Vill inte längre följa med på aktiviteter.

Tips för dig som är orolig att någon utsätts för våld:
Ställ raka frågor i avskildhet, så att förövaren inte hör. Även om kvinnan inte är redo att prata just då så är det viktigt att våga fråga flera gånger. Fram tills dess att kvinnan är redo kommer hon att hålla upp en fasad om att allt är bra eftersom hon bär på stor skuld och skam.

Låt personen veta att hon kan lita på dig. Tänk på att inte försöka hitta på ursäkter eller förklaringar till förövarens beteende eftersom det kan öka känslan av skuld och skam hos den utsatta.

Visa att du finns kvar oavsett vad personen väljer att göra eller inte göra. Det kommer minska den utsattas isolering vilket ofta är en del av våldet som hon utsätts för. Ha förståelse för att det är en process som tar tid, även om det kan vara frustrerande som anhörig eller närstående.

Ge tips om lokala kvinnojourer dit personen kan vända sig för att få råd och stöd. Du kan också själv kontakta kvinnojourer för att få råd och stöd kring vad du kan göra som anhörig, närstående eller till exempel granne.

Skriv ned tid, dag, vad du ser eller hör. Dokumentera de skador som du ser eller händelser som den utsatta berättar om. Du kan också erbjuda att förvara dokumentering ifall partnern håller koll på kvinnans telefon. Din dokumentation kan bli viktiga bevis i en rättsprocess om kvinnan en dag vill polisanmäla.

Faksimil: Regeringen.se

Läs också...