Alla artiklar Samhälle

Socialstyrelsen minskar bidragen till Brottsofferjouren Sverige med 66% trots ökat behov av stöd för våldsutsatta

Socialstyrelsen har fattat ett kontroversiellt beslut att minska bidragen till Brottsofferjouren Sverige (BOJ) med 66%, trots en markant ökning av behovet av stöd för våldsutsatta, särskilt kvinnor.

BOJ, en ledande organisation som varje år erbjuder avgiftsfritt stöd till en betydande andel av Sveriges våldsutsatta kvinnor, står inför en utmaning när Socialstyrelsen nu har beslutat att dramatiskt minska dess bidrag för att bekämpa våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck.

Under 2022 tilldelades BOJ 5 miljoner kronor i bidrag från Socialstyrelsen för sitt viktiga arbete. Dessa bidrag har nu minskats till 1,7 miljoner kronor för både 2024 och 2025, en nedskärning som inte bara saknar motivering från Socialstyrelsen utan även saknar möjlighet till överklagande.

Denna drastiska nedskärning förväntas få allvarliga konsekvenser för det ökande antalet våldsutsatta som vänder sig till BOJ för stöd. Under 2023 hade BOJ kontakt med 61 494 personer, varav 58% var kvinnor. Totalt sett uppgår antalet stödkontakter till cirka 150 000, varav omkring 103 000 enbart för kvinnor. Hela 67% av dessa personer har utsatts för olika former av våld, hot eller kränkningar såsom misshandel, mordförsök, våldtäkt och överträdelse av kontaktförbud.

Det är värt att notera att BOJ inte bara ger stöd till brottsoffer utan även till vittnen och anhöriga som drabbats av våld i nära relationer samt hedersrelaterat våld och förtryck. Detta inkluderar även barn och unga, där antalet kontakter till BOJ har ökat dramatiskt under det senaste året.

Sven-Erik Alhem, Förbundsordförande för Brottsofferjouren Sverige, uttrycker sin besvikelse över Socialstyrelsens beslut och påpekar att det är de som söker stöd hos BOJ som drabbas mest av försämringen av möjligheterna att erbjuda stöd. För BOJ är det alltid de drabbade som står i fokus, och organisationen fortsätter att kämpa för deras rättigheter och överlevnad trots den ekonomiska motgången.

Foto: Pixabay

Läs också...