Det kan inte förnekas att det kan vara en svår uppförsbacke att gå igenom kosten och vad man äter. Vad det hela handlar om är inte att enbart bryta en dålig vana, utan att bryta den dåliga vanan och ersätta den med en bra.
Orsaken till att det kan kännas så svårt är därför att upprepning alltid förankrar vanor djupt inom oss, och om det är något som vi verkligen upprepar dagligen så är det att äta – och för de flesta är ätandet lika mycket en känslomässig aktivitet som en fysisk aktivitet.
Maten vi äter gör oss lyckliga även om de inte är bra för vår hälsa. Nästan alla vet vilka livsmedel vi bör äta och vad vi helst inte bör äta. Ändå gör majoriteten av människor INTE det som är det bästa för dem.
Istället äter de flesta för smakens skull och för att känna ett positivt ‘rus’ snarare än för bränsle och näring, och eftersom effekten av den mat vi äter inte märks omedelbart ser man ingen skada i att ständigt äta processade livsmedel och skräpmat. Men med tiden kan detta leda till allvarliga hälsoproblem.
Varför det är så svårt att göra en förändring
Oftast är det så att om du försöker göra en förändring i ditt liv och äta hälsosamt; vad det egentligen handlar om är att du kommer att gå emot en vana som du har haft i många år. Och att då försöka rensa upp i ens kost och matintag från en dag till en annan är i och med detta nästan omöjligt.
Inledningsvis kan det lyckas eftersom du är entusiastisk och motiverad av en ny start. Men allteftersom dagarna går kommer det oftast att bli en känsla av att du verkligen måste kämpa för att bibehålla dina nya vanor.
Du kommer att sakna maten du älskar och utveckla starka begär för just dessa livsmedel som du valt att ‘förbjuda’. Detta leder lätt till en stress och sedan till en punkt där du slutligen ger efter och igen äter alla de livsmedel som du försökte undvika. Detta i sin tur leder ofta till skuldkänslor och frustration, och många går tillbaka till sina gamla vanor.
Det bästa sättet att ta sig an en ny och hälsosammare kost är att göra gradvisa förändringar. För att göra detta effektivt är det bästa att göra att byta ut livsmedel ett och ett utifrån syftet att göra bättre matval. Allteftersom du gör detta upprepade gånger och inte ger upp utmed vägen kommer du snart att få en smak för de mer hälsosammare livsmedlen.
Det är en långsammare process än att tänka att man ‘ska byta ut allt på en gång’, men det du gör genom att ta det steg för steg är att bygga goda matvanor som håller på sikt.
Så hur byter man ut viss mat till annan mat?
Allt du behöver göra är att hitta hälsosammare val för vad du för närvarande äter. Om du älskar choklad, ersätt mjölkchoklad med mörk choklad som har antioxidantfördelar. Du kommer fortfarande att äta choklad, men det blir hälsosammare. Du kan sedan gradvis minska din konsumtion av den från en hel chokladkaka till 2 eller 3 rutor choklad en gång varannan dag och så vidare.
Byt ut läsk till färskpressad fruktjuice. Kyl juicerna så blir de lika läckra som vilken läsk som helst – men med mycket mindre socker och tillsatser. Kom ihåg att den måste vara nypressad och INTE förpackad juice köpt från butiken. Dessa är fulla av socker och kemiska sötningsmedel.
Om du älskar glass kan du ersätta den med färsk frukt i bitar. Återigen, förvara frukten i kylen och förvandla den sedan till en ‘iced smoothie’ och den kommer att vara en bra ersättning för glass.
Istället för att äta chips, välj naturella, osaltade nötter. Även om de är kalori- och fettrika så har de många nyttiga näringsämnen i sig, bl.a.mineraler och nyttiga fetter. Det hela handlar om att ha balans i mängden man äter.
Istället för att köpa en hamburgare från ett snabbmatsställe, gör din egen burgare hemma. Du vet precis vad den innehåller, vilka fetter du använt osv.
Välj grillad eller ugnsbakad mat istället för stekt mat.
Är du inte förtjust i grönsaker? Pröva att köra dina grönsaker i en blender till en drink. Du får fortfarande alla mikronäringsämnen du behöver.
Detta är bara några exempel. Det finns massor av sätt att byta ut mat och matlagningsmetoder så att du äter på ett hälsosammare sätt utan att ge upp smaken helt.
Och med tiden, allteftersom du utvecklar bättre matvanor, kan du finjustera din kost och ‘rensa upp’ i den ytterligare om du skulle önska det. Börja långsamt i början och ta det steg för steg… på det sättet blir det lättare att inte ge upp halvvägs. Små framsteg är fortfarande framsteg.
Foto: Pixabay