Alla artiklar Psykisk hälsa Samhälle

Ekonomiskt våld i nära relationer: En del av det psykiska våldet och ett osynligt men förödande problem

I dagens Sverige saknas en tydlig lagstiftning kring ekonomiskt våld, vilket är ett allvarligt problem som jag anser snarast behöver åtgärdas av regeringen och beslutsfattare.
Ekonomiskt våld i nära relationer handlar om att kontrollera en partner genom ekonomiskt beroende och är en del av det övergripande och psykiska våldet mot kvinnor. Trots dess allvarliga konsekvenser är detta ett område som sällan uppmärksammas i samhällsdebatten.

Vad är ekonomiskt våld?
Ekonomiskt våld kan ses som en egen typ av våld eller som en del av det psykiska våldet. Forskning både i Sverige och internationellt, såsom studier av Adrienne E. Adams och Marie Eriksson, visar att förövare som utövar våld i nära relationer ofta försöker kontrollera kvinnor genom ekonomiskt beroende. Detta kan ta sig uttryck i att förövaren tar över kvinnans bankkonton, tvingar henne att redovisa sina utgifter och inkomster, eller hindrar henne från att arbeta eller söka jobb. I andra fall kan det innebära att kvinnan tvingas arbeta mer för att betala räkningar och hålla hushållet skuldfritt. Det kan också innebära att förövaren spenderar alla medel, tar ut lån i en kvinnas namn utan hennes vetskap eller genom tvång.

Konsekvenserna av ekonomiskt våld
Ekonomiskt våld kan ha långtgående och förödande konsekvenser för de drabbade kvinnorna. Många vittnar om övertrasserade bankkonton och stora skulder som ibland hamnar hos Kronofogden. Detta kan leda till att kvinnorna förblir ekonomiskt sårbara under lång tid, även efter att de har lämnat förövaren. Svårigheter att kunna starta ett nytt liv efter att de lyckats ta sig ifrån den destruktiva relationen visar sig ofta genom svårigheter att kunna få eget boende p g a betalningsanmärkningar, skuldsättning under många år osv. Ofta tvingas kvinnorna leva med detta, det så kallade eftervåldet, under många år. Utdragna vårdnadstvister och andra civilrättsmål kan ytterligare försvåra deras situation.

Sveriges ansvar och internationella åtaganden
År 2014 ratificerade Sverige Istanbulkonventionen, som förbinder landet att effektivt utreda och lagföra alla typer av våld mot kvinnor. Trots detta saknas fortfarande en specifik lagstiftning för ekonomiskt våld. En statlig utredning föreslog nyligen att psykisk misshandel ska bli ett eget brott i brottsbalken, vilket skulle inkludera ekonomiskt våld. Detta förslag har fortfarande inte antagits, men är verkligen något som regeringen borde lägga mer fokus på – och genom detta ge ett mer heltäckande rättsligt skydd för våldsutsatta kvinnor.

Behovet av ett omfattande stöd
Flera samhällsaktörer, som Arbetsförmedlingen, socialtjänsten och hälso- och sjukvården, har ett ansvar för att bemöta och stötta våldsutsatta kvinnor. Dock är det stöd som erbjuds idag ofta kortvarigt och fokuserar på akuta insatser. Allt detta är förstås bra och viktigt. Men precis lika viktigt är att det behövs och måste finnas långsiktiga stödåtgärder genom hela återuppbyggnadsfasen; stödåtgärder som ser till hela tillvaron i form av fysiskt, psykiskt och ekonomiskt mående, och som sträcker sig bortom den initiala krisen. Dessa samhällsaktörer kan inte bara sluta bry sig efter de akuta insatserna – återuppbyggnadsfasen är minst lika viktig!

Satsningar och åtgärder
Det finns vissa satsningar mot ekonomiskt våld, och Kronofogden och Försäkringskassan arbetar exempelvis med att identifiera och motverka detta. Kommunala skuldrådgivningsenheter erbjuder också stöd till drabbade kvinnor. Men trots dessa insatser behövs ett mer omfattande och samordnat arbete på flera fronter. Genom att inkludera ekonomiskt våld i den nya brottsrubriceringen för psykisk misshandel skulle ansvaret för att hjälpa de drabbade bli tydligare och möjligheterna att bekämpa denna form av våld öka.

För att säkerställa kvinnors mänskliga rättigheter är det avgörande att ekonomiskt våld bekämpas på alla nivåer – lokalt, regionalt och internationellt. Sverige har tagit viktiga steg genom att ratificera internationella konventioner och föreslå nya lagar. Men för att verkligen skydda våldsutsatta kvinnor krävs en mer omfattande och integrerad insats från hela samhället. Det är dags att ekonomiskt våld får den uppmärksamhet och det motstånd det förtjänar, så att kvinnor kan leva fria från alla former av våld och förtryck.

Foto: Pexels/Pixabay

Läs också...