Forskare säger att minst fem timmars sömn per natt kan minska risken för flera kroniska hälsoproblem hos personer över 50 år. En dålig hälsa kan störa sömnen, men dålig sömn kan också vara en förvarning eller en risk i sig själv, påpekar de. Det finns bevis för att sömn hjälper kroppen och sinnet att återhämta sig och vila, men varför det “gyllene antalet sömntimmar” kan vara viktigt förblir oklart. Studien i PLoS Medicine följde hälsan och sömnen hos brittiska tjänstemän.
Samtliga av de cirka 8 000 deltagarna tillfrågades: “Hur många timmars sömn får du en genomsnittlig vardagsnatt?” Vissa bar också en handledssömnmätare, och de kontrollerades för kroniska tillstånd, inklusive diabetes, cancer och hjärtsjukdom, under två decennier av uppföljning:
- De som sov fem timmar eller mindre vid 50 års ålder hade en 30% högre risk att drabbas av flera åkommor jämfört med de som sov sju timmar.
- Kortare sömn vid 50 års ålder var också kopplad till en högre risk för död under själva studiens period, huvudsakligen relaterad till ökad risk för kroniska sjukdomar.
Experter rekommenderar generellt omkring sju eller åtta timmars sömn, säger forskarna från University College London och Paris Cité University.
Så varför behöver vi då sömn? Vetenskapen är inte helt säker, men det är klart att sömn hjälper hjärnan att bearbeta minnen och det är också bra för humöret, koncentrationen och ämnesomsättningen. Sömn är också en möjlighet för hjärnan att rensa sig från avfall.
Här följer några tips för god sömn:
- Trötta ut dig själv under dagen genom att hålla dig sysselsatt och aktiv, men var noga med att varva ner mot läggdags.
- Undvik tupplurar under dagen.
- Skapa en bra kvällsrutin och se till att ditt sovrum är avkopplande och främjar sömnen – tjocka gardiner eller mörkläggningsgardiner, en bekväm rumstemperatur och bäddning samt inga stora störningar, som att scrolla på en smartphone i sängen.
- Minska eller eliminera koffein och alkohol nära läggdags. Detta kan betyda ca.3-6 timmar före läggdags.
- Om du inte kan somna, tvinga inte dig själv eller bli frustrerad – gå upp och gör något avkopplande en stund, som att läsa en bok, och återvänd sedan när du känner dig sömnigare.
- Om du arbetar oregelbundna skift, försök att ta en kort tupplur innan ditt första nattpass för att övergången bli smidigare. Och när du slutar nattarbete, försök att ta en tupplur för att hålla dig vaken och gå sedan till sängs tidigt på kvällen.
Foto: Pixabay