Det här är en utmärkt fråga som sällan ställs. När människor tänker på mat som orsakar inflammation, tänker de ofta på socker, läsk, konstgjorda sötningsmedel etc. Men hur är det egentligen med exempelvis det vita brödet eller det vita riset…

Förorsakar dessa kolhydrater inflammation?
Svaret är ja, det gör de. De orsakar inte bara inflammation utan påverkar också insulinkänsligheten och leder till viktökning. Miljontals människor inser att de går ner i vikt mycket lättare när de minskar intaget av deras kolhydrater.
Detta är anledningen till varför. Kroppen släpper ut mindre insulin och blir mer insulinkänslig. Men det är inte alla kolhydrater som är mindre bra det som du helst ska undvika att konsumera, eller åtminstone skära ner på rejält, är de enkla kolhydraterna. Mat som vitt bröd, vitt ris, vitt mjöl och produkter gjorda på vitt mjöl, såsom bullar, bakverk, munkar etc. är alla enkla kolhydrater.

I det ögonblick du konsumerar dem omvandlar kroppen det till glukos, vilket är socker. Vi vet alla att socker orsakar inflammation. Så det bästa är att undvika dessa enkla kolhydrater.
Frukt innehåller också enkla sockerarter … MEN … fibern och andra näringsämnen i frukten är till nytta för din kropp. Naturligtvis är sockerhalten i frukten också låg. Så du kan äta frukt. Det är de andra enkla sockerarterna som du helst behöver undvika.
Även om enkla kolhydrater är skadliga för kroppen när de tas i överskott, rekommenderas INTE att helt utesluta kolhydrater från din kost. Kroppen behöver kolhydrater för att fungera bra. Kost som exempelvis Atkins som fokuserar på att konsumera så lite kolhydrater som möjligt är varken hälsosam eller hållbar på lång sikt.

Så, vilka kolhydrater bör man helst äta?
Grönsaker, frukt och spannmål – dessa är rika på fiber och har inte ett högt glykemiskt index. Gröna bladgrönsaker, linser, bönor, ärtor, sötpotatis, morötter, bananer, blomkål, korn, broccoli, kli och fullkornsbröd är utmärkta källor till kolhydrater.
Att ha en blandning av dem i din kost innebär att du får tillräckligt med lösliga och olösliga fibrer i din kost. När du äter en antiinflammatorisk kost bör ungefär fyrtio procent av dina makronnäringsämen bestå av komplexa kolhydrater. Resten kommer att vara proteiner och fetter.
Att få i sig tillräckligt med fullkorn i din kost är också en god idé. De har en mängd fördelar som sträcker sig från fiber till viktiga vitaminer som riboflavin, niacin, etc. Några av de bästa kornen du kan äta är: havre, råris, quinoa, korn, bovete, fullkornsråg och hirs.

Genom att äta mer av fullkorn och grönsaker känner du dig mätt mycket fortare, och dessa långsamma kolhydrater gör också att du inte känner dig hungrig lika snabbt igen. Dina blodsockernivåer kommer att stabiliseras och det är också mindre troligt att du går upp i vikt.
Din kropp kommer att göra sig av med överflödiga kilon och du kommer att börja känna dig friskare och starkare. Att gå ner i vikt är ett av de bästa sätten att minska inflammation. Trycket på lederna blir inte lika stort och du kan röra dig lättare.
När det kommer till kost, så förutom att minska ditt intag av raffinerat socker, så är ett minskat intag av bearbetade och enkla, snabba kolhydrater det näst bästa du kan göra för att stoppa inflammation.

Läs också...