En fråga som jag regelbundet får är ‘Är frysta och konserverade frukter och grönsaker lika näringsrika som färska livsmedel?’ Jag rekommenderar att välja färska produkter när det är möjligt, men om färska varianter inte är tillgängliga kan frysta eller konserverade frukter och grönsaker vara ett utmärkt alternativ. Till skillnad från vad många tror kan konserverade och frysta varianter vara lika näringsrika som deras färska motsvarigheter när de färska alternativen inte är lättillgängliga, men det finns några viktiga riktlinjer att ha i åtanke när du köper konserverad och fryst frukt och grönt.
Bearbetning
För både konserverade och frysta livsmedel är det viktigt att fokusera på livsmedlets ursprung. Är det ett rent livsmedel utan tillsatser eller finns det mystiska ingredienser i det? Titta på ingredienslistan. Om det tar mer än några sekunder att läsa igenom den är det förmodligen för bearbetat. Helst – om du köper konserverade bönor till exempel – vill du att ingredienserna ska vara så nära bara bönor som möjligt. De få ingredienser som ingår i dem bör vara lättuttalade – du vill inte köpa livsmedel med massor av tungvrickarnamn eftersom långa namn indikerar onödiga tillsatser och konserveringsmedel.
När du köper konserverade livsmedel, uppmärksamma eventuell saft som ingår. För konserverad frukt, leta efter påståenden på etiketterna som “förpackad i sin egen saft” eftersom en frukts naturliga saft vanligtvis innehåller mindre socker än de siraper som tillsätts under bearbetningen. Du bör också leta efter etikettbeskrivningar som “osötad” och “inget tillsatt socker” för indikationer på att du köper den mest naturliga ‘versionen’ av frukten som möjligt.
Tänk också gärna på natriumnivåerna i konserverade grönsaker – välj etiketter som har information som “inget tillsatt salt” eller “reducerad mängd natrium” eftersom många konserverade livsmedel är fyllda med salt. Om du inte kan hitta en konserverad version med lite eller inget salt kan sköljning av grönsakerna i vatten hjälpa till att minska mängden salt något.
En annan punkt att vara uppmärksam på är om burkarna innehåller bisfenol A (BPA). BPA är en industriell kemikalie som används för att tillverka harts och plaster. Den kan ha negativa hälsoeffekter, så det är idealiskt att köpa konserverade livsmedel med etiketter som säger “BPA-fritt”. Ett annat bra alternativ är att välja torkade bulkbaljväxter när det är möjligt.
Frysta Livsmedel
De flesta bevis tyder på att frysning av grönsaker och frukter vanligtvis bevarar näringskvaliteten och att färsk och fryst produktion har liknande hälsofördelar. I vissa fall är frysta grönsaker faktiskt något rikare på näringsämnen än de färska varianterna eftersom de fryses direkt efter skörd och inte har de, många gånger veckolånga lagringstiderna, som färska grönsaker har innan de kommer till butiken; allrahelst gäller detta importerade grönsaker.
När du handlar frysta livsmedel, undvik de som innehåller såser och andra former av tillsatt fett och socker. Jag rekommenderar alltid att krydda grönsaker med kryddor och örter hemma för att begränsa onödiga tillsatser och andra ohälsosamma ingredienser – särskilt eftersom kryddning hemma vanligtvis också smakar bättre. Och, tro det eller ej, vissa frysta frukter innehåller tillsatt sötma, så se till att du helst bara köper frukten i sin naturliga form.
Foto: Pixabay