Alla artiklar Funktionsmedicin Kost & Nutrition

Periodisk fasta – hur funkar det och vad händer i kroppen när man fastar?

Periodisk fasta har blivit alltmer populärt som en metod för vikthantering och förbättrad hälsa. Men hur fungerar det egentligen och vilka processer sker i kroppen när man inte äter? Periodisk fasta innebär att man varvar perioder av ätande med perioder av fasta, vilket kan vara under en viss tidsperiod varje dag eller genom längre fasta under vissa dagar i veckan.

När man fastar, går kroppen igenom olika faser som kan ha positiva effekter på hälsan. Under de första timmarna utan mat, använder kroppen kolhydratreserverna i levern, även kända som glykogen. När dessa reserver tar slut, börjar kroppen bryta ned fettreserver för att producera energi. Detta leder till en process som kallas ketos, där kroppen producerar ketoner som energikälla istället för glukos.

Förutom vikthantering kan periodisk fasta ha andra hälsofördelar. Studier visar att det kan förbättra insulinkänsligheten, minska inflammation, och främja cellförnyelse. Dessutom sägs det att fasta kan öka produktionen av tillväxthormon, vilket kan ha anti-åldrande effekter.

Det är viktigt att nämna att periodisk fasta inte passar alla och att personer med vissa medicinska tillstånd eller historik av ätstörningar bör rådfråga en läkare innan de börjar fasta. Det är också viktigt att äta näringsrik mat under ätperioderna för att säkerställa att kroppen får de nödvändiga näringsämnena.

Periodisk fasta vara en effektiv metod för vikthantering och främja hälsa genom att påverka olika fysiologiska processer i kroppen. Men det är viktigt att genomföra det på ett säkert sätt och att lyssna på kroppens signaler, och att gärna inhämta kunskap, tips och råd från en kunnig terapeut eller dietist.

Foto: Pixabay

Läs också...