Kolesterol är ett ämne som är nödvändigt för att kroppen ska fungera normalt och det används för att bygga cellväggar, producera hormoner och tillverka D-vitamin. Dock kan för höga nivåer av kolesterol i blodet leda till hjärt- och kärlsjukdomar eftersom det kan orsaka uppbyggnad av plack i artärerna. Detta kan i sin tur leda till tillstånd som åderförkalkning, hjärtattack och stroke.
Det finns två huvudsakliga typer av kolesterol: LDL (lågdensitetslipoprotein) och HDL (högdensitetslipoprotein). LDL kallas ofta för “dåligt” kolesterol eftersom höga nivåer av detta kan bidra till plackbildning i artärerna. HDL å andra sidan kallas “bra” kolesterol eftersom det hjälper till att transportera bort LDL från blodet och tillbaka till levern, där det kan brytas ner och utsöndras ur kroppen.
För att hålla kolesterolnivåerna i schack rekommenderas det att man upprätthåller en hälsosam kost, regelbunden fysisk aktivitet och vid behov använder mediciner. Men ett av de naturliga sätten att sänka LDL-kolesterol är genom att inkludera betaglukaner i kosten.
Betaglukaner är en typ av lösliga fibrer som främst återfinns i spannmål som havre och korn, men de finns även i svamp, jäst och vissa alger. Dessa fibrer har en unik förmåga att binda till kolesterol i tarmarna och förhindra att det absorberas in i blodomloppet. Detta resulterar i att kroppen tvingas ta av sitt eget kolesterolförråd, vilket sänker mängden LDL-kolesterol i blodet.
Forskning har visat att ett dagligt intag av 3 gram betaglukaner kan leda till en signifikant sänkning av LDL-kolesterolnivåerna, ofta med upp till 5-10 procent. Denna mängd kan tyckas liten, men över tid kan det ha en märkbar effekt på hjärthälsan och minska risken för hjärt-och kärlsjukdomar.
För att uppnå detta rekommenderade dagliga intag av betaglukaner kan man exempelvis äta ungefär en portion havregrynsgröt (ca 40 gram havregryn) som ger ungefär 1,5 gram betaglukaner. För att komma upp i 3 gram per dag kan man komplettera med ytterligare havreprodukter som havrekli, eller inkludera andra källor som korn eller betaglukantillskott i kosten.
Det är viktigt att komma ihåg att även om betaglukaner är effektiva för att sänka LDL-kolesterol, bör de inte ses som en enda lösning. Att ha en balanserad kost, begränsa intaget av mättade fetter, öka intaget av frukt och grönsaker, samt att hålla en aktiv livsstil är alla viktiga faktorer för att upprätthålla sunda kolesterolnivåer och allmän hälsa.
Betaglukaner är en värdefull del av kosten för att kontrollera och sänka kolesterolnivåerna, och genom att enkelt inkludera källor som havre och korn i sin dagliga kost kan man på ett naturligt sätt minska risken för hjärt-och kärlsjukdomar och förbättra sin allmänna hälsa.
Foto: Pexels/Pixabay