Stora variationer i kommunalt stöd till brottsofferjourer

Brottsofferjouren Sverige (BOJ) har nyligen släppt resultaten från sin årliga kartläggning av kommunernas bidrag till brottsofferjourer runtom i Sverige. Dessa resultat avslöjar betydande regionala skillnader i det stöd som erbjuds till brottsoffer. Trots denna ojämlikhet är det glädjande att antalet jourer med samverkansavtal eller IOP-avtal (idéburna offentliga partnerskap) nu är fler än någonsin tidigare.

I genomsnitt bidrar Sveriges kommuner med endast 2,81 kronor per invånare till lokala brottsofferjourer. Detta belopp är betydligt lägre jämfört med bidrag till föreningar och andra former av ekonomiskt stöd till civilsamhället, såsom idrott och kultur. De kommuner som faktiskt bidrar ligger i genomsnitt på 3,17 kronor per invånare. De högsta bidragen per invånare kommer från kommuner som Södertälje, Pajala, Kristinehamn och Helsingborg. Å andra sidan har 52 kommuner inte lämnat något bidrag alls till brottsofferjourer för verksamhetsåret 2023.

Sven-Erik Alhem, förbundsordförande för Brottsofferjouren Sverige, kommenterade resultaten och betonade: “Vi ser betydande regionala skillnader i stödet till brottsofferjourer runt om i landet, vilket försvårar för BOJ att fullt ut uppfylla sitt löfte om att erbjuda alla brottsoffer i landet enhetligt och högkvalitativt stöd.”

En positiv trend är att antalet kommuner med samverkansavtal eller IOP-avtal ökar. Totalt har 136 kommuner någon form av samverkansavtal med en lokal brottsofferjour, medan 77 kommuner har ett idéburet offentligt partnerskap (IOP). Detta är en ökning med 19 kommuner jämfört med föregående år och det högsta antalet någonsin.

Fredrik Mellqvist, generalsekreterare för Brottsofferjouren Sverige, kommenterade denna utveckling och betonade vikten av dessa långsiktiga avtal: “Vi är glada över att antalet jourer med samverkansavtal eller IOP-avtal ökar. Dessa fleråriga avtal är viktiga eftersom de bidrar till kontinuitet inom den brottsofferstödjande verksamheten och effektiviserar arbetet samtidigt som de tydliggör respektive parts engagemang.”

Undersökningen visar även att kommuner med avtal i genomsnitt ger ett högre bidrag på 3,50 kronor per invånare jämfört med 2,68 kronor per invånare från kommuner där samverkansavtal saknas.

Under 2023 erbjöd Brottsofferjouren stöd till över 61 496 brottsoffer, anhöriga och vittnen från samtliga av Sveriges kommuner och vid de flesta av landets domstolar. I BOJ:s kommunbidragsundersökning har samtliga medlemsjourer svarat på frågor om bidrag från och avtal med kommunerna under verksamhetsåret 2023. Resultaten av undersökningen finns tillgängliga på brottsofferjouren.se.

Brottsofferjouren är en ideell organisation som är sekulär och partipolitiskt obunden. Organisationen erbjuder stöd till brottsoffer, vittnen och anhöriga. Hos Brottsofferjouren kan brottsoffer vara anonyma i sin kontakt, och stödet är kostnadsfritt. Organisationen har avgett tystnadslöfte och ingen polisanmälan krävs för att ta emot hjälp. Med cirka 60 lokala jourer runt om i landet och ungefär 1 300 volontärer erbjuds medmänskligt stöd samt information om polisanmälan, rättsprocess och ersättningsfrågor. Brottsofferjouren erbjuder även hjälp med att kontakta myndigheter och försäkringsbolag. Organisationens arbete grundar sig på FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, där alla människors lika värde och rättigheter fastslås.
Brottsofferjouren Sverige driver även den nationella telefonlinjen för brottsofferstöd, 116 006, och erbjuder genom Stöd på eget språk kontakt med volontärer som talar över 20 olika språk. Mer information finns på www.brottsofferjouren.se.