Metakognitiv terapi: Effektiv lösningsfokuserad behandling för depression

Depression är en alltmer påtaglig utmaning både för individen själv och för samhället, och enligt Världshälsoorganisationen (WHO) tros bli det främsta sjukdomstillståndet globalt inom tre år. Medan traditionell terapi ofta fokuserar på att analysera och bearbeta problem, har metakognitiv terapi (MCT) kommit fram som ett innovativt tillvägagångssätt för att behandla depression och andra former av psykisk ohälsa. Denna terapiform, som vinner mark på en bred front runt om i världen, erbjuder ett nytt perspektiv och verktyg för att hantera och övervinna negativa tankemönster.

Ursprung och grundläggande principer

Metakognitiv terapi utvecklades av den brittiska psykologen Adrian Wells på 1990-talet och bygger på idén att problemen inte ligger i själva tankarna utan i hur vi förhåller oss till dem. Till skillnad från kognitiv beteendeterapi (KBT), som fokuserar på att identifiera och ändra negativa tankemönster, riktar sig MCT till att förändra vår relation till våra tankar och känslor.

Vad är metakognition?

Metakognition innebär att reflektera över och hantera ens egna tankar och tankeprocesser. I MCT betraktas det inte som själva tankarna som är problemet, utan snarare den metakognitiva processen kring dem. Det handlar om att identifiera och ändra dysfunktionella metakognitiva antaganden, det vill säga tankar om tankar, som exempelvis att “alla mina tankar är sanna” eller “jag måste kontrollera mina tankar för att må bra”.

Hur fungerar metakognitiv terapi?

Metakognitiv terapi använder sig av olika tekniker och strategier för att hjälpa individer att utveckla en mer adaptiv metakognition och minska överdriven tankeaktivitet. Terapeuten arbetar tillsammans med klienten för att identifiera och utmana de destruktiva tankemönster och antaganden som bidrar till deras depression eller nedstämdhet. Dessa kan inkludera överdriven oro, självkritik och negativ självfokusering.

En central del av MCT är att lära sig att “distansera sig från sina tankar”. Det innebär att man lär sig att betrakta sina tankar som flyktiga händelser i stället för absoluta sanningar. Genom att öva på att observera sina tankar utan att reagera på dem, kan klienten gradvis minska dess inflytande över sina känslor och beteenden.

Effektivitet och framsteg

Forskning har visat att metakognitiv terapi kan vara effektivt för att behandla bland annat depression, ångest och PTSD. Studier har även visat att MCT kan vara mer långsiktigt hållbart än traditionell KBT, då den fokuserar på att förändra den underliggande processen av metakognition snarare än att bara hantera symptomen.

Metakognitiv terapi representerar en lovande och innovativ metod för att behandla depression och nedstämdhet. Genom att lära sig att förhålla sig på ett mer adaptivt sätt till sina tankar och känslor kan individer uppnå långsiktiga förbättringar i sitt välbefinnande och kvalitet i livet, och med dess växande popularitet och stöd från forskning kan MCT potentiellt bli en hörnsten i framtidens psykoterapeutiska praxis.

Foto: Unsplash, Pixabay