Maten du äter påverkar inte bara din kropp utan också ditt psykiska mående.
Problemet är detta… Vi vet alla vilka livsmedel vi ‘borde’ äta, de flesta av oss är dock inte helt och hållet överförtjusta i dem… Processade livsmedel, skräpmat och sött godis däremot, lockar de flesta av oss… Det magra köttet, broccoli, hälsosamma fetter och andra fördelaktiga livsmedel verkar bara så tråkiga… Men åh … en pizza … himmelskt!
Så varför tänker vi så här?
Anledningen till det är betingning och vana. Vi har betingat våra sinnen och smaklökar att älska den ohälsosamma maten. När du väl har smakat på de söta och feta livsmedlen blir det sedan ofta svårt att sedan äta den hälsosamma maten.
Våra kroppar behöver näring. INTE socker eller skräpmat. Så när du regelbundet äter vad du egentligen ‘inte borde’, så fungerar din kropp helt enkelt inte optimalt. Kroppen är som en motor, och på samma sätt som en bilmotor behöver rätt typ av drivmedel, så behöver kroppen bra näring och bränsle för att kunna fungera optimalt.
Exempelvis kan du känna dig trött eftersom maten saknar näringsämnen, och många gånger kan det också leda till näringsbrist. Miljontals människor runtom i världen känner sig deprimerade och slöa utan att inse att de exempelvis kan ha en D-vitaminbrist.
Hur det påverkar ditt psykiska mående
Har du någonsin ätit en stor lunch och sedan känt dig sömnig på eftermiddagen? Du är bara inte på humör att göra någonting och du stirrar på klockan i hopp om att tiden ska gå. Det känns nästan som att minutvisaren på klockan går 2 minuter framåt och 3 minuter tillbaka, och det blir lätt känslan av att det känns svårt att vara produktiv och på topp.
En dålig kost skapar dessutom en svagare kropp som är mottaglig för inflammation och andra allvarliga hälsoproblem, och det blir sedan verkligen en rejäl ansträngning att kunna ha ett mentalt lugn och ett gott sinne om din kropp är i kaos.
Tips för bättre balans
Till att börja med är det ofta som man bör öka sitt vattenintag. De flesta människor är i konstant uttorkningstillstånd eftersom de inte dricker tillräckligt med vatten under dagens lopp. Så få din vattenkonsumtion i balans.
Därefter bör du minska ditt sockerintag. Detta är knepigt eftersom många människor är sockerberoende utan att inse det. Men att helt sluta med ditt sockerintag från en dag till en annan kommer oftast att orsaka enorma besvär och ett ännu större begär. Så ditt mål kommer istället att vara att gå långsamt fram och gradvist utesluta socker från din kost.
Det tredje steget blir att öka ditt intag av korsblommiga grönsaker (som exempelvis broccoli, vitkål, blomkål, ruccola, rädisa och brysselkål), och att lägga till mer frukt till din kost. Detta ger din kropp de mikronäringsämnen och den fiber den behöver.
Det fjärde steget blir att använda olivolja i din matlagning. Att minska användningen av hydrogenerade, härdade oljor och att helst helt utesluta transfetter, minskar inflammation i kroppen och detta är en betydelsefull sak.
Sist men inte minst kan det vara en god idé att titta på att under en tid ta kosttillskott såsom curcumin, vitaminD, fiskolja, grönt te och vitlöksolja. Dessa kosttillskott hjälper till att korrigera eventuella näringsbrister i kroppen samtidigt som ditt immunförsvar stärks. Men det allra viktigaste är att välja att äta en kost med så naturliga, enkla råvaror som möjligt, och laga maten från grunden. Uteslut det processade och artificiella så långt du kan.
Din kropp är det enda hem du har. Se till att du tillför så mycket ren och naturlig näring och ett absolut minimum av processad mat (helst utesluta det helt) som du kan. Aldrig förr i historien har vi människor fått i oss den typen av processad, massproducerad mat som vi – bokstavligen – blir matade med nu, så gör vad du kan för att äta en så naturlig och balanserad kost du kan, och du kommer att märka en positiv skillnad vad gäller energi och balans – både fysiskt och mentalt.
Bild: Pixabay