Alla artiklar Fysisk hälsa Livsstil

Att behandla klimakteriebesvär enligt traditionell kinesisk medicin

Klimakteriet är en naturlig del av kvinnans livscykel och dess övergångsfaser kan ofta vara förenade med olika besvär. Inom traditionell kinesisk medicin betraktas klimakteriet som en period av obalans i kroppens energiflöden, medan man i kinesisk visdom samtidigt betraktar klimakteriet som en transformation som leder till en ny början – en andra vår. Denna period i en kvinnas liv kan således vara en underbar möjlighet och en tid av förnyelse och tillväxt – mentalt, emotionellt, fysiskt och andligt.

Vad är klimakteriet?

Klimakteriet, även känt som övergångsåldern, är den period då kvinnans menstruationscykel avtar och upphör. Detta sker vanligtvis mellan 45 och 55 års ålder och åtföljs ofta av fysiska och emotionella förändringar. Symptom på klimakteriet inkluderar bl a nattsvettningar, heta vallningar, minskad libido, sömnsvårigheter och dåligt humör.

Hur förklarar traditionell kinesisk medicin de vanligaste klimakteriesymtomen?

Enligt traditionell kinesisk medicin är klimakteriesymptom resultatet av obalanser i kroppens Yin och Yang-energier samt Qi-flödet, och det anses vara viktigt att återställa denna balans för att därmed mildra besvären.

Klimakteriesymtom är i huvudsak en allvarlig obalans i vårt interna yin/yang-system. Yin/yang är den grundläggande balansen i kroppen som upprätthåller hälsa och välbefinnande, där yin är kvinnlig energi och yang är manlig. Den moderna världen är mycket yang i naturen, vilket innebär att kvinnor tömmer sina yin-reserver och skapar värme i den kvinnliga kroppen, och därmed får de klassiska klimakteriesymptomen.

Klimakteriet inträffar i slutet av livets menstruationscykel. Vårt menstruationsflöde är en möjlighet varje månad för kroppen att rensa denna överskottsvärme, så när vår menstruation upphör behöver kroppen hitta ett nytt sätt att göra sig av med den. Din kropp vill eliminera värme på alla möjliga sätt, och eftersom en menstruationscykel då inte längre är ett alternativ rör den sig ofta till huden; vårt största utsöndringsorgan och därmed en utmärkt plats för att göra sig av med värme.
Detta är varför klimakteriesymtom till stor del är relaterade till hud och värme. Faktum är att traditionell kinesisk medicin förklarar heta vallningar, håravfall, vaginal torrhet och benskörhet som tecken på för mycket värme.

Allt detta, plus stressen i det moderna livet, påverkar dina njurar. Inom traditionell kinesisk medicin är njurarna ansvariga för åldrande, fertilitet, kontroll av kroppens kylning och din yin/yang-balans. Klimakteriet betraktas i grunden i traditionell kinesisk medicin som njur-yin-brist. Så det är avgörande att ta hand om dem för att gå igenom klimakteriet så smidigt som möjligt.

Hur kan jag behandla mina klimakteriesymtom?

Det vi främst behöver är att vara uppmärksamma på att balansera oss själva, och de tre viktigaste stegen du kan ta för att minska klimakteriesymtom är att ta hand om din yin-energi, att rensa värmen och att återställa balansen i din kropp.

Traditionell kinesisk medicin erbjuder olika behandlingsmetoder för att lindra klimakteriebesvär, och akupunktur, örtterapi, qigong och kostförändringar är några vanliga tillvägagångssätt.

Vilka enkla tekniker kan man prova hemma för att lindra symptomen?

  1. Gua Sha:

Gua Sha är en terapeutisk läkningsmetod som har praktiserats i Kina i tusentals år. Det innebär att använda ett rundat verktyg, traditionellt tillverkat av material som jade eller metall, för att trycka och skrapa på ett specifikt vis på huden tills rodnad uppstår. Den resulterande rodnaden kallas ‘sha’. Forskning visar att detta ger en cirkulationsfrämjande, antiinflammatorisk, läkande respons och hjälper kroppen att slappna av.

En kinesisk studie från 2017 med 80 kvinnor i tidskriften Menopause visade att kvinnor som fick en 15-minuters Gua Sha-behandling en gång i veckan rapporterade minskning av heta vallningar, sömnlöshet, ångest, dåligt humör, trötthet och huvudvärk.

  1. ‘Knackande’ – eller Pai Sha:
    Pai Sha, även känd som en ‘knackande’ eller ‘klappande’ teknik, är en metod där du lätt klappar eller knackar på specifika akupunkturpunkter. Detta främjar energiflödet och minskar stagnation i kroppens system – detta genom att vibrationerna främjar blod- och qi-cirkulation runtom i kroppen. Att dagligen knacka/klappa på huden möjliggör den fria cirkulationen av detta viktiga flöde, vilket stimulerar fascian och musklerna samt nerv- och lymfsystemen. Man kan använda det klassiska Pai Sha-verktyget i bambu eller använda en kupad hand.

Prova detta i en minut om dagen, du kommer att bli förvånad över resultaten:

  1. Knacka/klappa ner på insidan av dina armar och sedan upp på utsidan. Klappa sedan ner på utsidan och upp på insidan av dina ben.
  2. Knacka/klappa i en cirkel runt din buk, sedan upp mellan dina bröst.
  3. Knacka/klappa försiktigt på insidan av dina armbågar, armhålor, baksidan av dina knän och insidan av dina höftleder.

    3. Andning:
    Andningsövningar, som djup bukandning och meditation, kan hjälpa till att lugna nervsystemet och minska stressrelaterade klimakteriebesvär. Genom att flytta din medvetenhet från huvudet till din andning minskar din hjärtfrekvens och ditt sinne lugnas ner.

Att integrera dessa tekniker och livsstilsförändringar i vardagen kan vara mycket betydelsefullt. Detta genom att det holistiska tillvägagångssättet ger ett brett helhetssätt att hantera klimakteriebesvär på, och man får också ett bredare grepp om de förändringar, ofta både fysiska och psykiska, som ofta kommer med klimakteriet.

Foto: Pixabay

Läs också...